حمل و نقل هوایی به جابجایی افراد، کالاها و محمولههای پستی اطلاق میگردد که از طریق هواپیماها جابجا میگردند.
هواپیماها سریعترین وسیلههای حمل و نقل هوایی هستند و لذا مناسبترین وسیله برای حمل و نقل محصولات در زنجیره حمل و نقل هوایی به حساب میآیند. همچنین حمل و نقل هوایی بخشی از لجستیک کسب و کارها و تمام زیرساختهای مرتبط با آنها را پوشش میدهد. حمل و نقل هوایی در اکثر بخشهای صنعتی و زنجیره تامین کسب و کارها مورد استفاده قرار میگیرند.
روند استفاده از حمل بار به مدد حمل و نقل هوایی همچنان رو به افزایش است و پروازهای بیشتری منحصراً برای حمل و نقل کالا انجام میشوند.
تاریخچه حمل و نقل هوایی
تاریخچه حمل و نقل هوایی به سال 1700 میلادی بر میگردد که اولین بار توسط برادران مونتگولفیر در۴ ژوئن 1783 در فرانسه به نمایش عموم گذاشته شد. بعدها، در سال 1906 بود که مخترع رومانیایی ترایانا وویا موفق شد اولین هواپیمای خودکششی را بسازد که موفق به پرواز شود. در قرن بیستم، برادران رایت ظاهر شدند. ارویل و ویلبر رایت دو پیشگام، هوانورد و مهندس هوانوردی بودند که اولین هواپیمای جهان را ساختند و برای پرواز آن، از یک منجنیق خارجی استفاده میکردند تا اختراع خود را از زمین خارج کنند.
مزایا و معایب ویژگی های حمل و نقل هوایی
از ویژگیها و مزایای اصلی حمل و نقل هوایی میتوان به
- سرعت حمل بار.
- قابل اطمینان بودن از نظر امنیت بار.
- عدم محدودیت دسترسی به مکآنهای دور اشاره کرد.
با این حال، از نظر هزینهی بیشتر، محدودیتهای اداری یا قانونی احتمالی و محدودیت های فنی به دلیل حجم هواپیما دارای اشکالات یا معایبی است.
ویژگی های اصلی حمل و نقل هوایی
حمل و نقلی سریع
هواپیماها بسیار سریعتر از ماشینها، کامیونها، قطارها و یا کشتیها حرکت میکنند لذا به حمل و نقلی ایدهآل در کوتاهترین زمان ممکن تبدیل شدهاند.
ایدهآل برای دسترسی به مکآنهای دور
در مقاصد بسیار دور، انواع دیگر حمل و نقلها ناکارآمد هستند و حمل و نقل هوایی عملاً هیچ محدودیتی برای رسیدن به هر مکانی را ندارد.
ایمنی بالا در حمل و نقل
طبق دادههای آماری، هواپیما امنترین وسیله حمل و نقل است. این یک روش بسیار قابل اعتماد برای حمل و نقل است که در آن کالا در شرایط عالی به مقصد میرسد. حق بیمه باربری در حمل و نقل هوایی معمولاً کمتر از حمل و نقل زمینی یا دریایی است.
زمان تحویل کوتاهتر
یکی از ویژگیها و مزیتهای اصلی حمل و نقل هوایی بدون شک، زمان تحویل بسیار کمتر نسبت به انواع دیگر حمل و نقل است. علاوه بر همه اینها، حمل و نقل هوایی تقریباً هیچ وقفهای یا مانع فیزیکی در خدماترسانی خود ندارد.
مزایا حمل و نقل هوایی
سرعت حمل و نقل
سریعترین حالت حمل و نقلی است که در دنیا وجود دارد. بنابراین، به ویژه زمانی که زمان عامل مهمی است به شدت توصیه میشود.
بدون وجود هیچ مانع فیزیکی
به لطف این امکان میتوان بدون وقفه سفر کرد و کوتاهترین و مستقیمترین مسیر را از فراز دریاها، کوهها و کویرها انتخاب کرد.
دسترسی آسان در حمل و نقل هوایی
حمل و نقل هوایی میتواند کالاها را به مناطقی منتقل کند که با وسایل حمل و نقل دیگر به راحتی قابل دسترسی نیستند.
حمل و نقل هوایی، مناسب برای حمل و نقل کالاهای با ارزش بالا یا فاسد شدنی در مسافتهای طولانی است.
معایب حمل و نقل هوایی
از نظر اقتصادی بسیار گران قیمت
حمل و نقل هوایی در واقع گرانترین روش حمل و نقل است. بنابراین باید توجه داشت که این روش آیا صرفه اقتصادی دارد یا خیر؟
شرایط نامشخص، متأثر از شرایط جوی
حمل و نقل هوایی تا حد زیادی به شرایط آب و هوایی بستگی دارد. برف، باران، مه و غیره میتواند باعث لغو پروازهای برنامه ریزی شده و تعلیق خدمات هوایی شود.
محدودیت در ظرفیت
به دلیل ظرفیت محدود و هزینه بالا برای کالاهای ارزان قیمت و حجم بالا مناسب نیست.
محدودیت های قانونی
بسیاری از کشورها به خاطر امنیت خود محدودیت های قانونی بسیاری در مورد ورود خروج کالا از طریق حمل و نقل هوایی دارند.
اگر شما به دنبال جابجایی کالا از طریق هوایی هستید، میتوانید از سرویس حمل و نقل هوایی شرکت مسیر طلایی راسا بهرهمند شوید.
حمل و نقل هوایی در دنیای امروز
در حال حاضر همه کشورها در سراسر دنیا فرودگاههای مختلفی دارند. با رونق گردشگری، همهی افراد در جوامع مختلف و باانگیزه برای جستجوی تجربیات جدید، از این صنعت پر رونق استفاده میکنند. در واقع هواپیماها یکی از اصلیترین وسایل حمل و نقلی هستند که همه ساله افراد زیادی برای تعطیلات خود و به سفر رفتن از آن بهره میبرند.
در نتیجهی سرعتی که هواپیماها در جابجایی افراد و محمولهها دارند، هر روزه بیش از پیش مورد استفاده قرار میگیرند. آنها حتی به وسیلهای برای ارسال محصولات خاص، پرهزینه یا فوری تبدیل شدهاند.
حمل و نقل هوایی جدیدترین روش حمل و نقل سریعالسیراست. بدیهی است که فناوری در سالهای اخیر به حملونقل هوایی این امکان را داده است تا با کیفیت فوقالعادهای در صادرات و واردات کسب و کارها مورد استفاده قرار گیرد. به این منظور طیف وسیعی از مقررات، قوانین و کنترل ترافیک هوایی به منظور مدیریت این صنعت به میان آمده است.
برای مطالعه بیشتر: همه چیز درباره حمل و نقل زمینی
فرآیند کاری در حمل و نقل هوایی
باربری هوایی کلیه فرآیندهای فیزیکی و اداری را که بخشی از چرخه حیات فرآیند حمل و نقل هوایی هستند را پوشش می دهد.
در حمل و نقل هوایی، دو نوع متقاضی مطرح هستند:
- مسئول جمع آوری بارمورد نظر.
- مخاطب سفارش دهنده (مشتریان).
کسب و کاری منتخب مسئول جمع آوری محمولهها و ارسال به تاسیسات فرودگاهی است و کلیه مدارک مربوط به سرویس حمل و نقل بایستی آماده گردد. پس از انجام کلیه تشریفات و الزامات قانونی و گمرکی، فرآیند حمل و نقل هوایی آغاز میگردد. مرحله اول بارگیری محموله است تا به مقصد مورد نظر ارسال شود.
انواع حمل و نقل هوایی
انواع مختلفی از طبقه بندیها در حمل و نقل هوایی وجود دارد، از کلیترین آنها نظیر بالگرد، هواپیما، کشتی هوایی، بالون هوای گرم، هواپیما و... تا موارد خاصتر. انواع حمل و نقل هوایی را بر اساس نوع بار جابجا شده به گروههای زیر طبقه بندی می کنند:
هواپیمای مختلط
مسافران در داخل کابین هواپیما و کالاها را در انبار حمل میکنند، که از شناخته شدهترین آنها میتوان به هواپیماهای ساخته شده توسط دو برند ایرباس و بوئینگ اشاره کرد.
هواپیماهای باری
منحصراً مسئول حمل و نقل کالاها.
حمل و نقل عظیم
هواپیماهایی که برای حمل کالاهای بزرگ طراحی شدهاند.
حمل و نقل هوایی عامل توسعه
حمل و نقل هوایی محمولهها، جدیدترین و جذابترین روش حمل و نقل بار هستند که باعث پیشرفت بزرگی در بخش باربری شدهاند و هر ساله شاهد رشد روزافزون گردش مالی خود است و امروزه به یکی از محبوبترین وسایل حمل و نقل کالا به مقاصد تجاری تبدیل شده است.
استفاده از هواپیماهای باری برای حمل و نقل کالا در سالهای اخیر افزایش قابل توجهی داشته است چرا که پرداخت هزینه بالاتر را در مقایسه با سایر وسایل حمل و نقل مانند کشتی توجیه میکند.
علاوه بر این، فناوری هوانوردی با سرعت فوقالعادهای در حال پیشرفت است و موتورهای کارآمدتری را برای هواپیماها از نظر مصرف سوخت فراهم میکند. به همین دلیل، استفاده از هواپیماها برای حمل و نقل بین المللی کالا همواره سودمندتر میگردد.
حمل و نقل هوایی بین المللی
در حملونقل هوایی بینالمللی در مقایسه با سایر روشهای حملونقل مانند دریایی یا زمینی، میتوان مسافتهای طولانی را در زمان کمتری طی کرد. علاوه بر این، سفرهای هوایی بینالمللی در حال حاضر یکی از امنترین وسایل سفر هستند، اگرچه نسبت به دیگر اشکال حملونقل گرانتر است.
به لطف جابجاییهای سریع توسط هواپیماها، امروزه حمل و نقل هوایی بین المللی کلید تبادل کالا در سراسر جهان و جابجایی افراد در هر نقطه از جهان هستند.
لذا امکان پیمودن مسافتهای طولانی در عرض چند ساعت برای کسب و کارهای صادراتی و وارداتی این امکان را میدهد که محموله ها یا کالای حیاتی خود را در عرض چند ساعت جابجا کنند. علاوه بر این، حمل و نقل هوایی بین المللی امکان پوشش بازارهای جهانی را فراهم میکنند و از آنجایی که هواپیما سریع ترین وسیله حمل و نقل توسعه عملیات تجارت بین المللی هستند، در زنجیره های لجستیک امروزی بسیار ضروریاند.
اکثر صنایع تولیدی بزرگ، مانند صنعت خودروسازی، با عرضه مداوم و جریان پرتنش برای جلوگیری یا به حداقل رساندن ذخیره سازی قطعات یا کالا مشخص میشوند. به همین دلیل این صنایع نیازمند تحویل کالا در زمان مورد نیاز خود هستند.
خدمات حملونقل هوایی بینالمللی به صنایع امکان عرضه بهموقع و مستمرو همچنین ارسال سریع محصولات از طریق هوا به هر نقطه از جهان را میدهد. حمل و نقل هوایی در حال حاضر تقریباً در تمام بخشهای صنعتی و زنجیرههای توزیع استفاده میشود. اکثر کسب و کارها از حمل و نقل هوایی برای بازاریابی بین المللی کالاها و محصولات یا تحویل نمونهها و اسناد مربوط به عملیات تجارت خارجی استفاده میکنند.
حمل و نقل هوایی کالاهای خطرناک
کالای خطرناک به هر ماده یا محصولی اطلاق میشود که برای سلامت انسان و محیط زیست در حین ساخت، جابجایی، حمل، نگهداری یا استفاده از آن، مواد مضر تولید یا آزاد کند. مواردی شامل تولید تشعشعات یونیزان در مقادیری که باعث آسیب به افرادی شود که با آن تماس دارند.
برای حمل و نقل این کالاها باید طبقه بندی خاصی با توجه به ویژگیهای شیمیایی و درجه خطر آنها انجام شود.
الزامات و مقررات حمل و نقل هوایی نسبت به سایر وسایل حمل و نقل محدودتر و سختتراست. حمل و نقل هوایی کالاهای خطرناک عموماً هم شامل مقررات حمل و نقل زمینی است و هم هوایی و باید الزامات حمل و نقل کالاهای خطرناک از طریق زمینی و هوایی را پوشش دهد. الزامات هوایی عبارتند از:
- حمل و نقل فقط در بسته بندی خاص مجاز است.
- محدودیتهای بسته بندی بیشتری دارد.
- حداکثر مقادیر مجاز در هر بسته کمتر است.
تاثیر حمل و نقل هوایی بر محیط زیست
براساس مطالعات، بخش هوانوردی تجاری مسئول 2٪ از گازهای گلخانهای تولید شده توسط فعالیتهای انسانی است که در جو منتشر میشود و سایر گازهای آلاینده فقط ۳٪ را شامل میشود. این تاثیر در طی سالهای آینده افزایش خواهد یافت چرا که بر اساس پیشبینیهای ایرباس، تعداد هواپیماهای مسافربری در سال 2034 دو برابر سال 2014 خواهد بود و به 35749 دستگاه خواهد رسید که بیش از 30000 فروند آن هنوز ساخته نشده است.
اگر شما به دنبال جابجایی کالا از طریق هوایی هستید، میتوانید از سرویس حمل و نقل هوایی شرکت مسیر طلایی راسا بهرهمند شوید.